perjantai 13. tammikuuta 2017

Miten kuluttaa pitkä talvi?


Talvi täällä pohjoisessa voi olla pitkä, kylmä ja pimeä. Miten sitten kuluttaa aikaansa, kun odottaa seuraavaa kevättä ja kasvukautta?
Itse olen ainakin tämän talven kuluttanut unelmoimalla, suunnittelemalla ja oppimalla uutta. Olen etsinyt tietoa netistä ja kirjoista, katsonut puutarhaohjelmia netin kautta ja lukenut blogeja. Suunnittelun avuksi kirjat ovat huippuja, luen aika paljon myös blogeja, mutta sisältö on kirjoissa jäsennelty paremmin kuin blogeissa.


Puutarhakirjoja on jo vuoden aikana kertynyt omaan kirjahyllyyn ja kirjastosta on lainattu. Luen sekä suomeksi, että ruotsiksi. Täällä omat kirjani, jotka olen ostanut:




Omasta maasta, B. Linde & L. Granefelt
Hyvä peruskirja aloittavalle keittiöpuutarhurille. Paljon tietoa kasvimaan hoidosta, kasvualustan muokkaamisesta ja lannoituksesta. Puutarhurin vuosikalenteri on hyvänä apuna suunnittelussa, sieltä saa tietoa kylvöstä ja satokaudesta. Kirja kertoo myös vuoroviljelystä, vihanneksista, marjapensaista, hedelmäpuista ja sadon säilömistä.

Lavatarhuri, Haapalahti, Lehtonen, Tuisku.
Kirja kertoo tietysti lavaviljelystä. Viljelylavan rakentamisesta, luonnonmukaisen kasvualustan parantamisesta, kateviljelyn perusteet ja lavatarhurin niksit ovat esimerkkejä kirjan aiheista. Kirjasta löytyy runsaasti vihanneksien viljelyohjeita sekä kauniit että havainnolliset kuvat.





Odla året om, Lena Israelsson (Vihreää ympäri vuoden, tulossa suomeksi helmikuussa). Mahtava kirja miten voidaan pidentää kasvukautta. Ehdoton kirja pohjoisen puutarhurille, joka haluaa ottaa kaiken irti kasvattamisesta.  Kertoo myös esim. talviviljelystä, idättämisestä, versojen kasvattamisesta ja vesiviljelystä.


Skillnadens trädgård, Sara Bäckmo. Tämä on minun inspiraatiolähde numero yksi. Sara pitää myös Skillnadens trädgård, blogia joka on täynnä tietoa miten viljellä. Hän on tehnyt myös runsaasti laadukkaita video leikkeleitä puutarhahoidosta. Jos yhtään ymmärtää ruotsinkieltä kannattaa tutustua videoihin ja blogiin.


Gröna fingrar, J. Wätterbäck & T. Lundén.
Hyvä käsikirja niin oman maan puutarhurille kuin kaupunkiviljelijöillekin. Tarkat viljelyohjeet 36:lle vihannekselle, sekä muille vihanneksille joita en tunne. Lisäksi yleistieto viljelystä ja erityisesti eri viljelypaikoista.


Seuraavat kirjat ovat vuorossa luettaviksi:



Oma keittiöpuutarha, Lena Israelsson.
Trädgårdens bär, Leif Blomqvist, löytyy myös suomeksi nimellä: Puutarhan marjat.





4 kommenttia:

  1. Kiitos kirjavinkeistä! Ainakin tuo Skillnadens trädgård kuulostaa tosi mielenkiintoiselta, täytyykin tutustua. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Pikku hiljaa alkaa valo voittaa pimeyden.

      Poista
  2. Hauskaa lukea puutarhuroinnista siellä pohjoisemmassa! Ja kiitos hyvistä kirjavinkeistä, seuraavaksi suunnistankin Ruotsin puolelle blogi-maailmaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Saaristo tuo varmaan omat haasteet puutarhurointiin!

      Poista

Kiitos kommentista!