På svenska

Vi köpte ett växthus förra året och så bröt jag upp ett litet trädgårdsland. Surfade runt endel och började läsa Sara Bäckmos blogg: Skillnadens trädgård. Då var jag fast, jag bara brinner för att få odla min egen mat.
Växthuset förra sommaren.

Runt nyår bestämde jag mej för att testa, hur mycket går det att odla här uppe. Jag bor i norra Finland, på gränsen till Sverige. Enligt svenska växtzoner ligger vi i zon 8, enligt finska växtzoner i zon 7. Detta projekt kommer nog att ta flera år. I år blir det mest att pröva sig fram, på samma gång som jag utökar odlingen. Jag bestämde mig för att blogga om ämnet på finska, eftersom jag hade svårt att hitta finskspråkiga bloggar om grönsaksodling. Hittade inga om att odla grönsaker i norr.

Växthuset kommer att användas för förkultivering samt för tomat och gurka. Om jag får plats kommer också lite tidiga grönsaker att odlas där. Vi har även en kallbänk mot en sydvägg, där ska det bo squash sen i sommar. I grönsakslandet kommer jag att klämma in olika kålsorter, rödbetor, sallader, mangold, bondbönor, ärter, bönor m.fl. Morötter och potatis odlas tillsammans med grannen.

Växthuset nu i vinter.


Tack, för att du tittade in och lämna gärna en kommentar!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!