tiistai 31. tammikuuta 2017

Kevät tarkoittaa siementilauksia

Täällä valoisan aika on jo paljon pidentynyt kaamoksen jälkeen. Päiväsaikaan on monta tuntia valoisaa ja melkein tuntuu kuin olisi kevät, vaikka on vielä keskitalvi.


Suunnittelun avuksi siemenluettelot ovat olleet oiva apu ja inspiraationlähde. Usein tiedot löytyvät myös siemenkauppojen nettisivuilta, sieltä saa myös tilata siemenluettelon (tuli tilattua ihan ylimääräistäkin kun innostuin). Toisaalta käytän niitä samoja vuodesta toiseen, koska en halua tilata joka vuosi uutta. Ajattelen, että näin säästän vähän luontoakin. Niitä on kuitenkin mukavaa selailla ja teen usein merkintöjäkin niihin. Tietokoneen äärellä tulee ihan tarpeeksi istuttua muutenkin. Netistä voi sitten tutkia uutuuksia ja tehdä lopullinen tilaus. Tänä vuonna tilasin Exotic gardenin ja Impectan siemenluetteloita. Minulla on myös Runåbergs fröer vuodesta 2002. Minun mielestäni se on vielä ihan käyttökelpoinen.Olen selaillut siemenluetteloita jo viikosta toiseen. Olen suunnitellut ja miettinyt, mitkä lajit miellyttävät minua eniten. Päätin, että haluan viljellä montaa eriä lajia ja vain vähän jokaista. Keskityn kuitenkin eniten helposti viljeltäviin lajeihin. Olen listannut mielenkiintoisia lajeja päiväkirjaani ryhmittäin. Nyt alkaa olla korkea aika miettiä siementilauksia. Olen päättänyt tilata kahdelta siemenyrityksiltä. Valitsin ruotsalaisen Runåbergs fröer, koska he viljelevät ison osan siemenistä itse, Etelä-Ruotsissa ja Portugalissa. Melkein kaikki heidän siemenet ovat luomutuotantoa ja he suosivat lajikkeita hybriidien sijaan. Runåbergs fröer:ltä ajattelin tilata tomaatit ja kurkut, mutta kun tein tilauksen toissa päivänä tuli samalla tilattua muutakin. Muutamia papu- ja kaalilajikkeita, salaattisipulia ja lehtivihanneksia. Viime tipassa lisäsin tilaukseen myös siemenkirjan. Toivottavasti sieltä löytyy uutta mielenkiintoista luettavaa.

Aion tilata myös yhdeltä suomalaiselta siemenkaupalta, Exotic gardenista. Se on pieni perheyritys, joka on keskittynyt harvinaisiin kasveihin, perinnekasvien siemeniin sekä kukkasipuleihin. Tietysti sieltä saa myös tuttujen kasvien siemeniä, heillä on yli 2 000 lajia ja lajiketta listoillaan. Sieltä tilaan paljon "perusvihanneksia" mm. kaalia, punajuurta, naurista, salaatteja, yrttejä ja kesäkukkia koristamaan kasvimaata. Lisäksi tilaan vähän tarvikkeita. Löysin myös armenialaisen kurkkun, joka on oikeastaan meloni ja halusin päästä koeilemaan sitä nyt heti. Nyt ei ole kuin viimeistellä tilauksiani ja sitten pääsen jo odottamaan lähetyksiä, jännää!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!