maanantai 9. tammikuuta 2017

Onko mahdollista?

Olisiko mahtavaa nauttia kasviksista omasta maasta? Onko mahdollista viljellä omia kasviksia vielä napapiirin pohjoispuolellakin? Voiko säästää kasvattamalla omia kasviksia? Jääkö rahaa säästöön vai pitääkö jatkuvasti syöttää rahaa omaan puutarhaan? Nämä kysymykset ja monet muut ovat askarruttaneet mieltäni viime kesästä saakka. Nyt päätin lähteä etsimään vastauksia.


Viime vuonna me ostettiin ja pystytettiin kasvihuone. Siellä on mukava istua iltaisin. Kun ilma viilenee, niin siellä säilyy lämpö pitkään. Meillä on myös muurattu kylmäpenkki vanhan navetan eteläseinällä, jossa kesällä kasvaa kesäkurpitsoja.  Viime vuonna perustin pienen kasvimaan, jossa kasvatin salaattia, mangoldia, persiljaa, tilliä sekä vähän retiisejä ja herneitä.

Suunnitelma on kokeilla, mitkä täällä menestyy ja mitkä vihannekset maistuvat. Jatkossa haluan kokeilla kuinka paljon voin viljellä omassa maassa, näkyykö eroa esim. ruokamenoissa? Voidaanko olla ostamatta vihanneksia kesäkuukausina kokonaan?

Tänä vuonna aion lisätä kasvimaan pinta-alaa ja käyttää kasvihuonetta tehokkaammin. Kasvihuoneeseen tulee varhaisia alkukesän kasviksia, myöhemmin tomaatteja ja kurkkuja. Erityisesti tulen etsimään lajikkeita, jotka pärjäävät täällä pohjoisessa. Kasvukausi on lyhyt ja kesä voi olla melko viileä. Me ollaan kuitenkin Etelä- ja Keski-Lapin kasvuvyöhykkeellä (7).Tältä kasvihuone näytti viime vuonna.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!