sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Tomaatit ja kurkut kasvihuoneeseen

Kesällä kasvihuoneeseen tulee ainakin tomaatteja ja kurkkuja. Viime vuonna saimme naapurilta tomaatintaimia, kun kasvihuone pystytettiin vasta juhannusviikolla. Nyt olen ajatellut kasvattaa omat taimet siemenistä.


Jo nyt olen miettimässä ja suunnittelemassa ensi kesän lajikevalikoimaa. Olen tutustunut siemenkauppojen valikoimiin netissä. Runåbergs fröer on minusta mukava kauppa ja sieltä olen löytänyt kokeilunarvoisia lajikkeita. Heillä on aina mainittu kasvuaika lajikkeille, eli aika joka kestää (ulos)istutuksesta satoon. Ajat ei ehkä suoraan pidä paikkaansa, kun olosuhteet vaihtelevat, mutta minusta on kiva vertailla lajikkeita ja saan tietoa, onko edes teoreettisesti mahdollista saada satoa lajikkeista.

Täällä muutama tomaattilajike joita haluaisin kokeilla ensi kesänä:


Wippersnapper on nopeakasvuinen lajike. Se tuottaa pieniä kirsikankokoisia tomaatteja. Kasvuaika on vain 55 vuorokautta.


Ida Gold ja Sub-Arctic Plenty ovat myös mielenkiintoisia lajikkeita. Molemmat ovat pensastomaatteja. Ida Gold on keltainen lajike ja Sub-Arctic Plenty on Kanadasta peräisin oleva lajike. Molemmat pitäisi sietää viileitä kesiä. Molempien kasvuaika on 58 vrk.
Ida Gold (Lähde: http://www.runabergsfroer.se/)


Katja on nopea, korkeakasvuinen lajike, joka tuottaa mehukkaita, pihvitomaatin kokoisia hedelmiä. Katja on tässä kokoluokassa nopein löytämäni tomaatti. Lajikkeen alkuperä on Siperiasta ja kasvuaika on ilmoitettu 60 vrk.

Muita nopeakasvuisia lajikkeita ovat:

Alaskan Fancy on korkeakasvuinen tomaatti, jonka kasvuaika on vain 57 vrk. Nimestäkin voi päätellä, että tämä lajike sopii pohjoiseen karuun ilmastoon. Alaskan Fancy tuottaa pienehköjä punaisia tomaatteja.
Cheerio on nopeakasvuinen kokonaan punainen kirsikkatomaatti. Kasvuaika on 55 vrk.


Viime kesänä ostin innoissani pari lajiketta kaupasta:

Micro Tom on ruukkutomaatti ja kasvaa vain n. 20 cm korkuiseksi. Tästä laitoin muutamia siemeniä ruukkuun jo 30.12, ihan kokeiluksi vain. Nämä saavat kasvaa sisällä lisävalolla. Istutan parin viikon päästä taas muutaman siemenen. Toivon näistä aikaista satoa. Taimet saavat muuttaa kesällä kasvihuoneeseen.


Gardeners delight lajikkeen ostin myös, mutta olen huomannut sen kasvuajan olevan suhteellisen pitkä. Saankohan ollenkaan tästä satoa meidän lyhyessä kesässä?Kurkkulajikkeita löytyy myös monia erilaisia, avomaankurkkuja ja kasvihuonekurkkuja. Täällä ei kannata varmaan yrittääkään avomaalla kasvatettavia kurkkuja.


Xin Tai on kasvihuonekurkku Pohjois-Kiinasta. Tämän lajin kurkut eivät ole sileitä vaan pinta on nystyräinen ja vähän piikikäs. Hedelmät ovat n. 35 cm pitkät. Kasvuaika on 53 vrk.


Xin Tai (Lähde: http://www.runabergsfroer.se/)

Sonja on uusi saksalainen kurkkulajike. Kurkut ovat sileäpintaisia ja n. 25 cm pitkiä. Kasvuaika on 58 vrk.Shintokiwa on japanilainen kestävä lajike. Sitä käytetään mm. sushiin, sen erinomaisen makunsa vuoksi. Kasvuaika on 60 vrk.


Näistä pitäisi vielä karsia muutama pois, että mahtuvat kasvihuoneeseen.

1 kommentti:

  1. Moikka! Ihanaa huomata, että uusi blogi on perustettu. Kiva! Toivottavasti viihdyt täällä blogimaailmassa. Hienoa, kun sinulla on kesän kylvösuunnitelmat jo pitkällä.Liityinkin lukijaksesi samantien. Tervetuloa vierailemaan Pihakuiskaajan puutarhassa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!