tiistai 2. toukokuuta 2017

Talvikylvöt

Kylvin osan siemenistä suoraan kylmään maahan kasvihuoneessa jo kevättalvella. Toivon, että taimet tulevat näin vahvoiksi, kun saavat kasvaa viileässä ja valoisassa. On hauskaa kokeilla ja yllättyä siementen kasvuvoimasta ja selviytymisestä.

Talvikylvöt 1.4.2017.


Kevät on yleensä kiireistä aikaa puutarhureilla ja tekemistä aina löytyy. Meidän talossa vallitsee tilanpuute ja minulla ei ole viileämpää paikkaa, joten joudun kasvattamaan taimet huoneenlämmössä. Olen lisäksi vähän laiska ja mietin, miten asiat voisi tehdä yksinkertaisemmin. On mukavaa, kun onnistuu ja pahimmassa tapauksessa on mennyt vain siemenpussi ja työ hukkaan, joten suhtaudun asiaan tyynesti. Epäonnistumisestakin voi oppia.

1.4. kylvin kylmässä kasvihuoneessa: lehtikaalta, pak choita, parsakaalta, pinaattia, salaattia ja timjamia. Laitoin lunta kylvöjen päälle, että saavat kosteutta ja olen lisäillyt lunta aina välillä. Kasvihuoneessa on öisin muutama aste lämpimämpi kuin ulkona, mutta meillä on pääsääntöisesti ollut yöpakkasia vielä. Viime yönä siellä oli +1°C, päivisin on ollut +30°C, jos vain aurinko paistaa. Yllätyin suuresti kun sirkkalehdet nousivat esiin huhtikuun lopulla. Nyt ovat pinaatti, salaatti ja parsakaali itäneet kylmässä kasvihuoneessa.

Pinaatit ja salaatit itävät

17.4. laitoin lasit kylmäpenkin päälle. Silloin oli jo muutama senttiä sulaa maata. Loppuviikosta oli kymmenen senttiä ja 24.4. kylvin sinne pinaattia, salaattia, retiisiä ja vuonankaalta. Merkitsin tulevien kesäkurpitsojen paikat kivillä ja tein rivejä niiden väliin. Näin arvelen, että ennätän saada satoa, ennen kuin kesäkurpitsat valtaavat koko penkin. Lopuksi lapioin vielä lunta päälle kastelun sijaan. Lasin alla lumi suli nopeasti. Vielä sinne voisi kylvää esim. rucolaa. Nyt jännitän ja odotan, että milloin alkaa jotain itämään ja kasvamaan siellä.

Lasien alla lumi sulaa nopeasti ja kastelee kylvöjä


Muita kokeilunarvoisia lajeja talvikylvöihin ovat esim. tilli, persilja, purjosipuli, ruohosipuli, sitruunamelissa, palmukaali, kukkakaali valkokaali ja punakaali.

Oletko kokeillut talvikylvöjä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!