torstai 16. helmikuuta 2017

Viisi kasvia versotukseen

On vielä täystalvi ja ulkona on pakkasta ja metrin verran lunta. En vain millään malttaisi odottaa kevättä ja maan sulamista. Odotellessa voi viljellä sisällä. Minua kiinnostaa versottaminen ja idättämistäkin olen kokeillut.
Versottamiseen käytän nyt pimeän aikana loisteputkea. Käytän ihan normaalia loisteputkea, koska tässä vaiheessa se oli helpoin ja toimiva ratkaisu. Myöhemmin siirrän astiat ikkunalaudalle, ehkä maalis-huhtikuussa. Tähän saakka olen kokeillut vähän eri kasveja.

Yleisohje versotukseen:

Astioina käytän usein kaupan jauheliha laatikoita, tai muita samanlaisia. Laatikon pohjaan voi tehdä reiät, mutta silloin pitää olla joku alusastia.  Usein en tee reikiä pohjaan vaikka tiedän liikaa kastelun riskeistä, innoissani seuraan päivittäin kasvua ja lisään vettä kun multa on kuiva. Astiaan laitan multaa muutamia senttejä ja sitten sirottelen siemeniä mullan pintaan. Lisään vähän multaa peittämään siemeniä. Kastelen varovasti ja laitan muovipussin sisällä aluksi, pussin jätän vähän auki tai teen reikiä, että ilma vaihtuu. Usein uudelleenkäytän kaupan hedelmäpusseja, jostain syystä niitä aina kertyy. Kun alkaa näkyä kasvun alkuja aukaisen pussin suu, sekä siirrän sen valoon. Kun ensimmäiset lehdet alkaa näkymään otan pussin kokonaan pois. Sitten on vain muistettava huolehtia kastelusta.

Viisi helppoa kasvia versotettaviksi:

1. Herneversoja

Herneversot ovat ehkä helpoimpia kasveja versottamiseen. Kaupan (luomu)herneet kelpaavat hyvin. Herneversoja voi kasvattaa monella eri tavalla. Itse laitan herneet ensin lasiin likoamaan 12-24 tuntia. Kaadan kerralla lasista herneet astiaan ja painan herneet vähän alemmaksi, että ne ovat ainakin puoliksi mullassa. Herneet ovat minulle ainoat johon en lisäile multaa päälle. Versot ovat parhaimmillaan alle 10 senttimetrisiä. Jos leikkaa ensimmäisen lehden yläpuolelta antavat versot voi saada toisenkin sadon. Versot leikkaan saksilla ja lisään leivän päälle, salaattiin ym.


2. Salaatti  

Ostin viime vuonna Baby Leaf salaattia, mutta tähän voi käyttää myös ihan mitä salaattia vaan. Salaatti itää huonosti jos on liian lämmintä, joten ei kannata jättää lämpöpatteri päällä.

Salaatti 9.1.2017.


Salaatit 16.2.2017.
3. Sinapinsiemen

Olen joskus ostanut sinapinsiemeniä mausteeksi, en edes muista enään että milloin ne ostin. Näiden maussa oli jo vähän potkua! Hyvä lisä leivälle tai salaattiin. 

4. Pinaattia

Pinaatti on vähän hidaskasvuinen, mutta pikku hiljaa se alkaa saada baby pinaattia. Pinaatti sisältää tunnetusti paljon rautaa. Itse olen käyttänyt pinaattia vihersmootieen. Toimii hyvin myös salaattiin ja erilaisiin ruokiin.


5. Rucola

Tämäkin tuntuu kehittyvän hitaasti. Maku on vähän terävämpi, samantyylinen kuin sinappi. Kuitenkin odotan innolla lehtien kehitystä. Tämähän pitäisi olla herkkua kun sitä sekoittaa salaattiin tai laittaa leivän päällä.Seuraavaksi haluan ostaa kuorellisia auringonkukkasiemeniä versotukseen.

Muita kokeilunarvoisia siemeniä ovat:

  • basilika
  • erilaiset kaalilajikkeet (esim. parsakaali)
  • vehnänjyviä 
  • puna-apila
  • punajuuri
  • retiisi
  • tilli


1 kommentti:

  1. Kiitos muistutuksesta! Häätyypä laittaa ainakin hernettä versoamaan :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!