lauantai 25. helmikuuta 2017

Malttia on valttia

Nyt näkee paljon esikasvatusta. Facebook ja blogit ovat täynnä monenlaisista kasvatus kuvista. Itse minun pitää vielä malttaa odottaa. Täällä on vielä pitkä aika ennenkuin voi laittaa mitään ulos kasvamaan. Vaikka kuinka haluaisi aloittaa, niin on vielä liian aikaisin, valoa on liian vähän ja tila loppuu kesken. Joitakin lajeja voi laittaa kasvamaan, kuitenkin niitä lajeja on hyvin vähän, jotka tarvitsee todella pitkän esikasvatuksen.

Tässä muutama laji joka tarvitsee pitkän esikasvatusajan (tammikuu-helmikuu):  • paprika ja chili, sen voi aloittaa jo joulukuussakin.
  • purjo
  • sipuli siemenestä
Nämä tarvitsevat aina lisävaloa, koska auringonvalo on vielä liian heikko. Siksi kannattaa muiden vihannesten kohdalla odottaa huhtikuuhun, kun valoa on enemmän. 

Minulla on myös pari ruukkutomaatintaimea kasvamassa, kokeiluna. Ne jäävät vain 20 cm korkeisiksi eli ne ovat helppoja siirtää. Tomaatteja esikasvatetaan 6-8 viikkoa ennen kuin ne istutetaan ulos. Jos tomaatti esikasvatetaan liian aikaisin niin ne usein kasvavat pituutta liikaa ja voivat jäädä heiveroisiksi. Ne voi myös järkyttyä liikaa ulos siirtämisestä ja kasvu voi pysähtyä jopa pariksi viikoksi.
Laskeskelen, että meillä tomaatit istutetaan ulos kesäkuussa. Usein voi kesäkuun alku vielä olla tosi kylmä, viime vuonna tuli räntää ja oli +2°C kesäkuun alussa. Ajattelin kokeilla istuttaa tomaatit sarjassa, parin viikon välein. Ensimmäinen erä huhtikuun puolivälissä ja toinen toukokuussa, vertailun vuoksi.

Huhtikuussa laitetaan myös perunat itämään, valoisaan ja viileään paikkaan.

Nämä laitan kasvamaan vasta huhtikuun loppupuolella tai toukokuun alussa:
  • kurkut
  • kesäkurpitsat
  • kaali, kyssä-, kukka-, parsa-

Papuja kokeilen esikasvattaa toukokuun puolivälin tienoilla. Taitepapu tarvitsee lämpimän kasvualustan. Maan lämpötila pitäisi olla 12-15°C. Härkäpapu pärjää kylmempää, mutta kokeilen esikasvatusta muutaman viikon ajan ennen ulosistuttamista.


Kasvihuoneessa jo plussan puolella päivällä!

Miten te muut teette? Onko suunnitelma hyvä?

Kääk, hyppäsivät kurkut aikaiseen. Piti korjata, nyt ovat oikealla paikalla.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!