torstai 9. maaliskuuta 2017

Bokashi


Monella foorumeilla tulee varovasti kyselyitä bokashista. Itse aloitin viime kesänä. Näin teen itse bokashia.


Olen aina ollut innostunut ekologisesta elämäntyylistä ja täällä tuntuu vielä kauhealta lähettää keittiön biojätettä kourma-autolla parin sadan kilometrin päähän kaatopaikalle. Meillä on ollut normaali komposti yhdessä naapurin kanssa, mutta se on omasta mielestä ollut turhan hankala hoitaa ja aina jäätyy talvella.
Viime kesä luin ensimmäisen kerran bokashista, kuinka hapatetaan biojätettä hyvien mikroobien avulla ja sitten voidaan tehdä hyvää multaa muutamassa viikossa! Olin aivan ihmeissäni, eihän mitenkään jätte voi muuttua mullaksi parissa viikossa. Kuulosti liian hyvältä ollakseen totta, mutta pakkohan se oli kokeilla.

Näin teen itse bokashia:


  1. Bokashiämpäri, itse hankin aloituspakkauksen johon kuuluu kaksi ämpäriä jossa on välipohja ja hana, bokashirouhetta ja muutama muu pieni tarvike. Ei ole pakko olla valmiita sankoja. Tärkeää on, että kansi menee tiiviisti kiinni, sillä bokashi tarvitsee hapettoman tilan. Jos ei käytä valmiita bokashiämpäriä, voi käyttää kaksi päällekäistä ämpäriä ja tehdä reikiä sisemmän ämpärin pohjaan. Tai sitten voi laittaa paperi/munakennoja, tai jotain nestettä imevä esine/asia ämpärin pohjaan. Jos nestettä kertyy pohjaan niin se voi alkaa haisemaan.
  2. Lisäksi tarvitaan pienempi astia johon voi kerätä biojätteitä päivän jäljiltä. Biojätteet on hyvä pilkkoa n. 2x2 cm paloiksi. Varsinkin suodatinpussit ja banaaninkuoret muuttuvat muuten hyvin hitaasti mullaksi. Itse en ole kovinkaan tarkka, pilkon ainoastaan vihreät perunat tms.
  3. Kun pieneen astiaan on kerätty biojätettä, esim. päivän ajan. Se tyhjennetään bokashiastiaan ja siihen sekoitetaan bokashirouhetta sekaan. Rouhe on tosi riittoisa yleensä 1-4 ruokalusikallista litran biojätteeseen riittää. Jos laittaa bokashiin eläinperäistä aineita voi laittaa vähän ylimääräistä rouhetta. Rouhetta on useampia erilaisia, tarkista pussista tai valmistajalta kuinka paljon sitä pitää laittaa. Rouhetta voi myös tehdä itse tai sitten voi käyttää myös EM liuosta. 
  4. Välillä voi hanasta tyhjentää nestettä, bokashipissaa. Tämä on hyvin vahva lannoite. Käytetään 1:200 tai laimeampaa. Tai sitten sen voi heittää pois. 
  5. Kun bokashiastia on täynnä kansi suljetaan hyvin ja annetaan hapattaa huoneenlämmössä vähintään kaksi viikkoa, tai pidempään. Muista tyhjentää neste eli bokashipissa välillä pois!
  6. Kun hapatus on valmis voidaan tehdä multatehdas. Kun avataan valmista bokashia ja astia tyhjennetään, niin haju voi olla voimakas! Bokashia sekoitetaan vanhaan multaan. Esim. vanhoista ruukkukasveista, viime vuoden tomaattimultaa, kesäkukkien multa tai ulkoa kasvimaalta otettu multa. Itse sekoitan ison saaviin ja sitten peitän sekoituksen n. 10 cm mullalla, näin tehty ei haisee. Parin viikon päästä multa on valmis. Olen ollut aivan ihmeissäni!

    Multatehdas, bokashi ja multa sekoitetaan.
    Multatehdas peitetty mullalla.
  7. Bokashiastian pesen vedellä ja jos on voimakas tuoksu niin voi sivellä ruokaöljyä sisäpinnoille.
  8. Kesällä voi kaivaa bokashin suoraan maahan, mutta taajamassa pitää varoa jyrsijöitä tai koirakin saattaa herkutella bokashilla. Voidaan käyttää kasvulavaa ja peittää se kannella tai laittaa esim. kompostiverkko päälle. 
  9. Bokashin voi myös piettää sisällä tai ulkona ämpärissä kunnes tulee kesä, tai sitten niin kuin itse teen osalle, siirrän bokashin tiiviin paksuun muovisäkkiin ja ulos odottamaan kesää.
Valmis bokashimulta, kananmunankuoret näkyvät vielä.

Bokashin plussat:
+ ekologisuus, pieni hiilijalanjäki
+ pieni suljettu kierto: biojäte -> bokashi ->multa -> kasvata ruokaa -> loput biojätteeseen
+ bokashi sisältää maaperän biologista aktiivisuutta parantavia mikrobeja
+ säästö, pienempi jätemaksu, vähämpi määrä jätettä, ei tarvitse ostaa multaa
+ helppous

Lisätietoa:
Facebookryhmä: Bokashi Suomi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!